Warzywna z ciecierzycą

Warzywna z ciecierzycą Recipe by Chia Porcje12 porcji Czas Przygotowania40 minut do 2 godziny przy surowej ciecierzycy Kalorie300 kcal Składniki Łącznie, jeśli skorzystasz z wszystkich podanych składników, otrzymasz około 1180…

Warzywna z ciecierzycą

Recipe by Chia

Porcje
12 porcji

Czas Przygotowania
40 minut do 2 godziny przy surowej ciecierzycy

Kalorie
300 kcal

Składniki

  • 2 marchewki (około 200g) mają około 86 kalorii.
  • 1 pietruszka (około 200g) ma około 82 kalorii.
  • 1 średnia cebula (około 150g) ma około 60 kalorii.
  • Kawałek selera korzeniowego (około 150g) ma około 26 kalorii.
  • 1 papryka czerwona (około 150g) ma około 50 kalorii.
  • 2 średnie ziemniaki (około 300g) mają około 234 kalorii. Miałem z wczorajszego dnia ugotowane więc dodałem na samym końcu do gotowej już zupy
  • 1 brokuł (około 300g) ma około 98 kalorii. Też został z wczorajszego dnia
  • przyprawy: sól, pieprz
  • łyżka oleju lub oliwy

Łącznie, jeśli skorzystasz z wszystkich podanych składników, otrzymasz około 1180 kcal. Należy jednak pamiętać, że wartości te mogą się różnić w zależności od sposobu przygotowania dania i konkretnego produktu

Wykonanie

  1. Jeżeli mamy surową ciecierzycę, podobnie jak groch czy fasolę, powinniśmy ją namoczyć dzień wcześniej, najlepiej na całą noc. Wodę po namoczeniu można wymienić lub gotować w tej samej wodzie. Gotujemy przez minimum 1 – 1,5 godziny. Zdania w tej kwestii oczywiście są podzielone – jedni namaczają, inni nie, ja jednak polecam namoczenie.
  2. Pozostałe warzywa kroimy w średnią kostkę
  3. Kiedy ciecierzyca zmięknie dodajemy pokrojone warzywa.
  4. Na koniec dodajemy przyprawy do smaku, takie jak sól – może być kucharek czy wegeta, pieprz i oliwę.
  5. Gotujemy jeszcze około 20 minut do zmięknięcia warzyw i podajemy.