Zapiekanka makaronowa z szynką i innymi resztkami

Składniki: Czas przygotowania:30 min Trudność:Easy Kaloryczność:ok. 4600 Kcal na 100g ok 258 kcal Wykonanie: 1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu do momentu, gdy będzie al dente. Odstaw na…

Zapiekanka makaronowa z szynką i innymi resztkami

Składniki:

  • Makaron penne (500g) – około 1750 kcal
  • Szynka – resztki (200g) – około 444 kcal
  • Chorizo pikantne (50g) ok 150 kcal
  • Por (połowa zielona) – około 15 kcal
  • Seler naciowy (2 łodygi) – około 25 kcal
  • Masło (2 łyżki) – około 204 kcal
  • Śmietana 18% (150ml) – około 190 kcal
  • Mleko (150ml) – około 60 kcal
  • 2 Ziemniaki ugotowane z wczorajszego obiadu (170g) – ok 120 kcal
  • Ser żółty (200g) – około 700 kcal
  • Ser Cheddar (200g) około 800 kcal
  • 2 jaja L – około 150 kcal

Czas przygotowania:
30 min

Trudność:
Easy

Kaloryczność:
ok. 4600 Kcal na 100g ok 258 kcal

Wykonanie:

1.

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu do momentu, gdy będzie al dente. Odstaw na bok.


2.

Na patelni rozgrzej masło i podsmaż pokrojoną w małą kostkę szynkę i chorizo. Dodaj cienko pokrojonego pora i łodygi selera, chwile podsmaż. Dodaj ziemniaki i dalej smaż mieszając około 5 minut. (Dodatki są dowolne, co lubicie, lub co aktualnie macie w lodówce, marchewka, groszek, puszka kukurydzy, inne – na pewno będzie smakowite)


3.

Wymieszaj makaron z podsmażonymi produktami i przełóż do naczynia żaroodpornego. U mnie, jest to metalowa, emaliowana gęsiarka.


4.

W osobnym garnku wymieszaj śmietanę, mleko, 2 jajka i starty cheddar. Powstałym sosem polej makron w naczyniu, przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Po 20 minutach posyp zapiekankę startym żółtym serem i zapiekaj jeszcze przez 10 minut bez przykrycia żeby ser się rozpuścił.