
Zapiekanka makaronowa z szynką i innymi resztkami
Składniki:
- Makaron penne (500g) – około 1750 kcal
- Szynka – resztki (200g) – około 444 kcal
- Chorizo pikantne (50g) ok 150 kcal
- Por (połowa zielona) – około 15 kcal
- Seler naciowy (2 łodygi) – około 25 kcal
- Masło (2 łyżki) – około 204 kcal
- Śmietana 18% (150ml) – około 190 kcal
- Mleko (150ml) – około 60 kcal
- 2 Ziemniaki ugotowane z wczorajszego obiadu (170g) – ok 120 kcal
- Ser żółty (200g) – około 700 kcal
- Ser Cheddar (200g) około 800 kcal
- 2 jaja L – około 150 kcal
Czas przygotowania:
30 min
Trudność:
Easy
Kaloryczność:
ok. 4600 Kcal na 100g ok 258 kcal
Wykonanie:
1.
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu do momentu, gdy będzie al dente. Odstaw na bok.
2.
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż pokrojoną w małą kostkę szynkę i chorizo. Dodaj cienko pokrojonego pora i łodygi selera, chwile podsmaż. Dodaj ziemniaki i dalej smaż mieszając około 5 minut. (Dodatki są dowolne, co lubicie, lub co aktualnie macie w lodówce, marchewka, groszek, puszka kukurydzy, inne – na pewno będzie smakowite)
3.
Wymieszaj makaron z podsmażonymi produktami i przełóż do naczynia żaroodpornego. U mnie, jest to metalowa, emaliowana gęsiarka.
4.
W osobnym garnku wymieszaj śmietanę, mleko, 2 jajka i starty cheddar. Powstałym sosem polej makron w naczyniu, przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Po 20 minutach posyp zapiekankę startym żółtym serem i zapiekaj jeszcze przez 10 minut bez przykrycia żeby ser się rozpuścił.

