
Chleb orkiszowy na zakwasie
Servings
ok. 16 kromek
Cooking Time
5 godzin
Calories
100 kcal kromka
Składniki
- 300g – 350g mąka orkiszowa pełnoziarnista typ 2000
- 150g – 200g mąka pszenna typ 450 razem ma być 500g mąki
- 300mlwoda
- 100g ziaren słonecznika
- 10g ziaren czarnuszki
- 1 łyżka soli
- 200g zakwas aktywny – ja mam zakwas żytni


Wykonanie
- Mąki przesiewamy żeby napowietrzyć, dodajemy ziarna.
- Sól rozpuścić w wodzie dodać do mąki
- Dodajemy zakwas.
- Wyrabiamy cisto – jeżeli jest zbyt gęste to można dodać jeszcze trochę wody.
- Przekładamy do foremki keksówki 24×12.
- Odstawiamy do wyrośnięcia na około 3 – 4 godziny. Jak jest chłodno to ja daję do piekarnika nagrzanego do 50 stopni i zostawiamy włączoną żarówkę.
- Jak wyrośnie do wysokości foremki to pieczemy.
- Wstawiamy do gorącego piekarnika 220 stopni na 20 minut. Po czym zmniejszamy temperaturę do 200 na kolejne 20 minut. Do piekarnika również wstawiam naczynie z wodą

