Chleb orkiszowy na zakwasie

Chleb orkiszowy na zakwasie Na podstawie tego przepisu Servingsok. 16 kromek Cooking Time5 godzin Calories100 kcal kromka Składniki Wykonanie

Chleb orkiszowy na zakwasie

Na podstawie tego przepisu

Servings
ok. 16 kromek

Cooking Time
5 godzin

Calories
100 kcal kromka

Składniki

  • 300g – 350g mąka orkiszowa pełnoziarnista typ 2000
  • 150g – 200g mąka pszenna typ 450 razem ma być 500g mąki
  • 300mlwoda
  • 100g ziaren słonecznika
  • 10g ziaren czarnuszki
  • 1 łyżka soli
  • 200g zakwas aktywny – ja mam zakwas żytni

Wykonanie

  1. Mąki przesiewamy żeby napowietrzyć, dodajemy ziarna.
  2. Sól rozpuścić w wodzie dodać do mąki
  3. Dodajemy zakwas.
  4. Wyrabiamy cisto – jeżeli jest zbyt gęste to można dodać jeszcze trochę wody.
  5. Przekładamy do foremki keksówki 24×12.
  6. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 3 – 4 godziny. Jak jest chłodno to ja daję do piekarnika nagrzanego do 50 stopni i zostawiamy włączoną żarówkę.
  7. Jak wyrośnie do wysokości foremki to pieczemy.
  8. Wstawiamy do gorącego piekarnika 220 stopni na 20 minut. Po czym zmniejszamy temperaturę do 200 na kolejne 20 minut. Do piekarnika również wstawiam naczynie z wodą