Naszła mnie ochota na zrazy wołowe

Składniki: Czas przygotowania:30 min zrazy2 – 3 godziny duszenie Trudność:Średnie Kaloryczność:ok 400 Kcal zraz Wykonanie: 1. Cebulę pokroiłem w półkrążki i podsmażyłam na maśle klarowanym. Ogórka i paprykę pokroiłem w…

Naszła mnie ochota na zrazy wołowe

Składniki:

  • 500 g wołowiny, w sklepie była akurat ligawa
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 papryka czerwona
  • trochę musztardy
  • 1 cebula
  • masło klarowane
  • smalec
  • sól
  • pieprz

Czas przygotowania:
30 min zrazy
2 – 3 godziny duszenie

Trudność:
Średnie

Kaloryczność:
ok 400 Kcal zraz

Wykonanie:

1.

Cebulę pokroiłem w półkrążki i podsmażyłam na maśle klarowanym. Ogórka i paprykę pokroiłem w słupki.


2.

Mięso pokroiłem w poprzek włókien na plastry ok 1/2 cm. Rozbiłem tłuczkiem do mięsa. Można przez folie spożywczą to faktycznie mniej pryska na boki.


3.

Mięso posmarowałem musztardą, posoliłem, trochę pieprzu. Układam ogórek, paprykę, cebulkę. Zwijam w rulon i spinam wykałaczkami, żeby się nie rozwinęło.


4.

Obsmażyłem na smalcu z każdej strony. Przełożyłem do garnka. Dodałem pozostałe resztki ogórka, papryki i cebuli, trochę musztardy, podlałem wodą tak do 3/4 wysokości. Dusiłem na małym ogniu do miękkości mięsa. Zajęło mi to prawie 3 godziny.