
Naszła mnie ochota na zrazy wołowe
Składniki:
- 500 g wołowiny, w sklepie była akurat ligawa
- 1 ogórek kiszony
- 1 papryka czerwona
- trochę musztardy
- 1 cebula
- masło klarowane
- smalec
- sól
- pieprz
Czas przygotowania:
30 min zrazy
2 – 3 godziny duszenie
Trudność:
Średnie
Kaloryczność:
ok 400 Kcal zraz
Wykonanie:
1.
Cebulę pokroiłem w półkrążki i podsmażyłam na maśle klarowanym. Ogórka i paprykę pokroiłem w słupki.
2.
Mięso pokroiłem w poprzek włókien na plastry ok 1/2 cm. Rozbiłem tłuczkiem do mięsa. Można przez folie spożywczą to faktycznie mniej pryska na boki.
3.
Mięso posmarowałem musztardą, posoliłem, trochę pieprzu. Układam ogórek, paprykę, cebulkę. Zwijam w rulon i spinam wykałaczkami, żeby się nie rozwinęło.
4.
Obsmażyłem na smalcu z każdej strony. Przełożyłem do garnka. Dodałem pozostałe resztki ogórka, papryki i cebuli, trochę musztardy, podlałem wodą tak do 3/4 wysokości. Dusiłem na małym ogniu do miękkości mięsa. Zajęło mi to prawie 3 godziny.

