
Makowiec cytrynowy
Recipe by „U sąsiadów w kuchni”
Servings
30 Servings
Cooking Time
40 minutes
Calories
300 kcal
Składniki
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 400 g mąki
- 6 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Skórka z 3 cytryn
- 1 szklanka mleka
- suchy mak
- 1 szklanka – sok z 3 cytryn
- 2 szklanki cukru
Wykonanie
- Cytryny obieramy cienko. Skórkę siekamy na drobne kawałeczki. Ucieramy miękkie masło ze szklanką cukru.
- Dodajemy resztę składników: mąkę, proszek do pieczenia, jajka, skórkę cytrynową i mieszamy składniki. Dodajemy mleko tak żeby ciasto było gęste i lejące. Dosypujemy suchy mak ile chcemy.
- Wsadzamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni na 45 minut. W tym czasie gotujemy na małym ogniu sok z cytryny z cukrem. Mieszamy cały czas. Gotujemy do nitki jak gotowany lukier.
- Wyjmujemy upieczony placek i ciepły smarujemy lukrem.


Przepis wypatrzyłem oglądając na canal+ kuchnia, program „U sąsiadów w kuchni”. przepis jest w zasadzie „na oko” bo niestety nie podają tam dokładnych ilości, a jedynie składniki. Szukałem podobnych wypieków w internecie, może trochę nieudolnie i właśnie w ten sposób powstał mój przepis. Koniew końców wyszło całkiem smacznie.

