Makowiec cytrynowy

Makowiec cytrynowy Recipe by „U sąsiadów w kuchni” Servings30 Servings Cooking Time40 minutes Calories300 kcal Składniki Wykonanie Przepis wypatrzyłem oglądając na canal+ kuchnia, program „U sąsiadów w kuchni”. przepis jest…

Makowiec cytrynowy

Recipe by „U sąsiadów w kuchni”

Servings
30 Servings

Cooking Time
40 minutes

Calories
300 kcal

Składniki

  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 400 g mąki
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Skórka z 3 cytryn
  • 1 szklanka mleka
  • suchy mak
  • 1 szklanka – sok z 3 cytryn
  • 2 szklanki cukru

Wykonanie

  1. Cytryny obieramy cienko. Skórkę siekamy na drobne kawałeczki. Ucieramy miękkie masło ze szklanką cukru.
  2. Dodajemy resztę składników: mąkę, proszek do pieczenia, jajka, skórkę cytrynową i mieszamy składniki. Dodajemy mleko tak żeby ciasto było gęste i lejące. Dosypujemy suchy mak ile chcemy.
  3. Wsadzamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni na 45 minut. W tym czasie gotujemy na małym ogniu sok z cytryny z cukrem. Mieszamy cały czas. Gotujemy do nitki jak gotowany lukier.
  4. Wyjmujemy upieczony placek i ciepły smarujemy lukrem.

Przepis wypatrzyłem oglądając na canal+ kuchnia, program „U sąsiadów w kuchni”. przepis jest w zasadzie „na oko” bo niestety nie podają tam dokładnych ilości, a jedynie składniki. Szukałem podobnych wypieków w internecie, może trochę nieudolnie i właśnie w ten sposób powstał mój przepis. Koniew końców wyszło całkiem smacznie.